ORDIN Nr. 49/2019 - "Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice"


                                     ORDIN Nr. 49/2019 din 11 ianuarie 2019
pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a
formularului "Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de
persoanele fizice"
EMITENT: MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 43 din 16 ianuarie 2019
Având în vedere dispozițiile art. 120, 120^1, 121, 122, 123, art. 133 alin. (15) lit. a), art. 151, 174, 180 și ale art. 183 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și avizul conform al Ministerului Finanțelor Publice comunicat prin Adresa nr. 752.444 din data de 9.01.2019,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare,
președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
ART. 1
Se aprobă modelul și conținutul formularului "Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice", prevăzut în anexa nr. 1.
ART. 2
Formularul menționat la art. 1 se completează și se depune conform instrucțiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2.
ART. 3
Formularul prevăzut la art. 1 se utilizează de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2018, precum și pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2019.
ART. 4
Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare a formularului menționat la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 3.
ART. 5
În tot cuprinsul prezentului ordin, referirile la Codul fiscal reprezintă trimiteri la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, aplicabilă pentru anul de referință.
ART. 6
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integrantă din prezentul ordin. ART. 7
Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală,
Mihaela Triculescu
București, 11 ianuarie 2019.
Nr. 49.

INSTRUCȚIUNI
de completare a formularului "Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice"
Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
I. Termenul de depunere a declarației
1.Declarația se depune până la data de 15 martie 2019 inclusiv, de către persoanele fizice care au obligația:
-declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/și din străinătate în anul 2018;
-declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019;
-declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale pentru anul 2019 și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
2.Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice.
3. Rectificarea declarației
3.1.Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile actuale nu corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
3.2.Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuțele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018" și/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2019", după caz).
3.3.Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială.
3.4. Declarația rectificativă se utilizează pentru:
-corectarea impozitului pe venit, precum și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice;
-modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
-modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
-modificarea unor date referitoare la contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate;
-corectarea altor informații prevăzute de formular.
3.5. La rectificarea declarației se vor avea în vedere următoarele:
-declarația inițială este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;
-este permisă depunerea unei singure declarații inițiale;
-declarația rectificativă este declarația cu cel puțin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
-o declarație rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I și capitolul II) trebuie sa aibă ambele bife de rectificare selectate.
3.6.Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere. Fac excepție contribuabilii care nu au obligația completării capitolului I din
declarație și care rectifică declarația în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
3.7.Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și/sau din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real și care în cursul anului fiscal își încetează activitatea, precum și cei care intră în suspendare temporară a activității, potrivit legislației în materie, au obligația de a depune la organul fiscal competent declarația, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
3.8.Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, pentru care determinarea venitului brut se efectuează potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, depun declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
3.9.Contribuabilii care realizează venituri din activități independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, în situația încetării activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, sunt obligați ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depună declarația la organele fiscale competente și să își recalculeze impozitul pe venit.
Documentele justificative în baza cărora se reduc normele anuale de venit se păstrează la domiciliul fiscal al contribuabililor.
3.10.În cazul încetării sau suspendării temporare a activității în cursul anului, contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, vor notifica evenimentul organului fiscal competent în termen de 30 de zile de la data producerii acestuia, prin depunerea declarației și își vor recalcula impozitul anual datorat.
II.Organul fiscal central competent este:
a)organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b)organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.
III. Modul de depunere a declarației
Declarația se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
-prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual" (SPV);
-pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro

Postări populare de pe acest blog

Ro Software House - case de marcat fiscale

OMFP 147/2019 - Norme inchidere exercitiu bugetar 2018

Ordinul privind acordarea certificatelor de situații de urgență